Hoogheuvel AdviesKlik om onze app te openenOpenen

Wat is mijn situatie

Eerste huis kopen

U wilt uw eerste huis kopen. Een plekje voor uzelf. Een leuk maar toch ook spannend moment. Er komt veel bij kijken en waarschijnlijk heeft u veel vragen. Hoeveel kan ik lenen? Welke hypotheek past bij mij? Waar moet ik allemaal op letten? Is het nu wel het juiste moment om een huis te kopen? In het grote doolhof wijst Hoogheuvel Advies u graag de weg.

Verhuizen en uw hypotheek

Het huis waar u in woont voldoet niet meer aan uw woonwensen. U wilt verhuizen. Ondanks dat u al eerder een huis heeft gekocht en een hypotheek bent aangegaan, komen er veel vragen op u af. Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Wat mag mijn nieuwe huis kosten? Ga ik eerst een ander huis kopen of eerst mijn eigen huis verkopen? Hoe zit het met mijn huidige hypotheek? En er zijn ongetwijfeld ook zaken waar u niet over nadenkt.

Huis al gekocht?

Gefeliciteerd met uw nieuwe huis. Omdat u al een hypotheek heeft, is het goed om na te denken over zaken waar u mogelijk mee te maken krijgt. Onderstaand een aantal belangrijke onderwerpen:

 • Overwaarde huis gebruiken - denk aan de bijleenregeling!
 • Overwaarde en oude huis niet verkocht - denk aan een overbruggingskrediet
 • Restschuld hypotheek - 'uw huis staat onder water', hoe lost u dit op?
 • Hypotheekrenteaftrek bij nieuw huis kopen - rente is niet volledig aftrekbaar - overgangsregeling
 • Hypotheek meenemen bij verhuizing - heeft u een meeneemregeling?
 • Hypotheek doorgeven - uw hypotheek doorgeven aan de koper van uw huis?

Inzicht in uw financiële mogelijkheden

Het afsluiten van een volgende hypotheek vraagt om advies van een expert. Hoeveel hypotheek kunt u krijgen? Verwacht u geld over te houden aan de verkoop van uw oude woning (overwaarde) of heeft u juist een restschuld? Als u het antwoord heeft op deze vragen weet u welk budget u beschikbaar heeft voor de aankoop van een nieuwe woning. 

Wat betekent het voor de hypotheek als u ongehuwd gaat samenwonen?

Stel uw partner besluit om bij u in te trekken in uw koophuis. Dan kunt u in een samenlevingscontract laten vastleggen welke inbreng u en uw partner hebben in het huis. Wilt u liever volledig eigenaar van de woning blijven? Dan kunt u bijvoorbeeld laten vastleggen dat uw partner wel bijdraagt aan de rentekosten van de hypotheek, maar niet aan de aflossing.

Wat betekent het voor de hypotheek als u gaat trouwen?

Wanneer u gaat trouwen kan dat van invloed zijn op de (nog af te sluiten of bestaande) hypotheek, maar dat is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Hieronder schetsen we enkele situaties.

U heeft een koopwoning met hypotheek, uw partner trekt bij u in.

U kunt ook besluiten om de lopende hypotheek op beide namen zetten. Een nieuwe hypotheek is erg duur en misschien niet nodig. U kunt bijvoorbeeld tussentijds iemand bijschrijven. Een bijgeschreven partner wordt hoofdelijk aansprakelijk voor de hele lening.

U heeft een hypotheek, maar wilt samen een nieuwe woning kopen.

Er zijn dan twee mogelijkheden:

 • Hypotheek meenemen
  • Met de meeneemregeling kunt u uw bestaande hypotheek meenemen als u een ander huis koopt. U sluit een nieuwe hypotheek af en neemt het oude rentepercentage en de rest van de rentevaste periode mee. Dit kan gunstig voor u zijn. Als het oude rentepercentage bijvoorbeeld laag is.
 • Hypotheek oversluiten
  • Een hypotheek oversluiten wil zeggen dat u overstapt naar een andere geldverstrekker. Oversluiten brengt altijd kosten met zich mee. Zoals bijvoorbeeld kosten van een notaris of taxateur. Overleg altijd eerst met onze hypotheekadviseur of oversluiten in uw geval verstandig is.

Als u uit elkaar gaat, valt er veel te regelen. Los van emotionele beslissingen, moet u veel praktische knopen doorhakken. Een koophuis met een hypotheek erbij kan de situatie vaak nog ingewikkelder maken. Misschien blijft één van u in het huis wonen. Misschien verkopen jullie het huis. 

Uit elkaar gaan: Wat gebeurt er met de hypotheek?

Wat er na het uit elkaar gaan met uw hypotheek gebeurt, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Staat de hypotheek bijvoorbeeld op één naam of op die van u allebei? Zijn jullie gehuwd in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden? En gaan jullie het huis verkopen? Of blijft één van u er wonen? Hieronder schetsen we verschillende situaties. Samen met onze hypotheekadviseur gaan we kijken welke oplossing het beste bij uw situatie past. 

 • Hypotheek op één naam. Die persoon blijft in het huis.
 • Hypotheek op beide namen. Eén van u blijft in het huis.
 • Hypotheek op beide namen. Niemand blijft in het huis.

Hoogheuvel Advies geeft graag een advies

Als onafhankelijke adviseur kunnen wij hulp bieden. Natuurlijk over uw hypotheek, maar ook over andere zaken. Hoe zit het bijvoorbeeld met de boedelverdeling, alimentatie en pensioenverdeling?

Hulp nodig bij betalingsproblemen?

Heeft u een betalingsachterstand als gevolg van een scheiding? Of verwacht u betalingsproblemen te krijgen? Wij werken graag samen met u aan een oplossing. Maar.... wacht er niet te lang mee!

Als uw dierbare komt te overlijden zit u in een emotionele achtbaan en moet u vaak ook nog van alles regelen. Daarom dit praktische overzichtje. Dat geeft u wat meer houvast. Zoals dit stappenplan dat precies aangeeft wat u moet doen in geval van overlijden van uw partner.

Stappen bij overlijden

1. Meld het overlijden

Meld het overlijden aan ons kantoor. Dat kan het beste telefonisch via 0412 64 11 65. Ons kantoor kan dan ook de financiële gevolgen met u bespreken.

2. Verzamel de volgende documenten

 • Akte van overlijden: Deze verklaring krijgt u van de uitvaartondernemer. Heeft u die niet gehad? Dan kunt u hem opvragen bij je gemeente (afdeling Burgerzaken).
 • Verklaring van erfrecht: Deze hebben we alleen nodig als uw dierbare niet was getrouwd in gemeenschap van goederen of geen partnerschap zonder voorwaarden had. Omdat wij anders niet zeker weten wie de erfgenamen zijn.
 • Is er sprake van een overlijdensrisicoverzekering om (een deel van) de hypotheek terug te betalen? Dan hebben sommige verzekeraars aanvullende stukken nodig. Daar ontvangt u dan bericht over, via ons of uw verzekeringsmaatschappij.

3. Advies bij overlijden

Het is goed om te weten dat het vaak verstandig is om financieel advies te krijgen. Sommige wijzigingen aan de hypotheek kunnen alleen samen met een adviseur worden geregeld. Maak dus snel een afspraak!

4. Aanpassing van de hypotheek

Wij dragen er zorg voor dat de hypotheek wordt aangepast. U ontvangt van ons een leningoverzicht dat weergeeft hoe de situatie was op het moment van overlijden. Dit kunt u gebruiken voor de belastingopgave.

Hoogheuvel Advies vindt dat we elkaar moet helpen. Tijdens de hele looptijd van de hypotheek, ook als het even tegen zit. En u de hypotheek niet meer kunt betalen. Door werkloosheid of echtscheiding of doordat het oude huis nog niet is verkocht en er dubbele lasten zijn. Wat de reden ook is, wij zijn er voor u om u hiermee te helpen.

Betalingsproblemen? Vraag hulp

Wij begrijpen dat het niet gemakkelijk is om door te geven dat u de hypotheek (misschien) niet meer kunt betalen. Toch is dit de eerste stap op weg naar een mogelijke oplossing. Bel of mail ons daarom gerust.

Het liefst zo snel mogelijk. Dan kijken we samen met u hoe we een (aankomende of verdere) betalingsachterstand van uw hypotheek kunnen voorkomen of beperken. 

Ons doel is om samen met u een mogelijkheid te vinden om de betalingsproblemen structureel op te lossen. U kunt u ook wenden tot Geldfit.

Een veelgehoorde vraag onder freelancers, uitzendkrachten of andere flexwerkers zonder vast contract. Bent u een flexwerker en nieuwsgierig naar uw opties? Laat u dan verrassen door onze mogelijkheden!

Huis kopen zonder vast contract: uw opties

Ook als u geen vast contract heeft, heeft u diverse opties om een huis te kunnen kopen. Wij vinden namelijk dat u met een flexibel arbeidscontract eenvoudiger een hypotheek moet kunnen krijgen. Het soort dienstverband is hierin belangrijk. Ontdek wat mogelijk kan!

 • Ik heb een tijdelijk contract zonder intentieverklaring
  • De hoogte van uw inkomen wordt dan bepaald aan de hand van het gemiddelde inkomen van de voorgaande drie kalenderjaren. Is uw inkomen in het laatste kalenderjaar lager dan het gemiddelde? Dan gaan we uit van het lagere bedrag.
  • Werkt u pas twee jaar zonder vast contract? Dan accepteren hypotheekverstrekkers vaak voor het 3e kalenderjaar een prognose van uw inkomen door uw werkgever. We berekenen dan eerst het gemiddelde van uw inkomen over de afgelopen 2 kalenderjaren en de prognose van uw inkomen. Dat zetten we af tegen uw huidige inkomen. Het laagste geldt.
 • Ik heb een tijdelijk contract met intentieverklaring
  • In een intentieverklaring moet staan dat uw eerst volgende contract een vast arbeidscontract is. Als u blijft functioneren zoals u nu doet en de omstandigheden van het bedrijf niet veranderen. 
 • Ik werk als uitzendkracht en kan een perspectiefverklaring gebruiken
  • Voor uitzendkrachten hebben wij de perspectiefverklaring. Dit betekent dat naast uw huidige inkomen ook uw arbeidsperspectief meeweegt bij het verstrekken van een hypotheek. Uw huidige inkomen telt mee alsof u een vast dienstverband heeft.
 • Ik werk flexibel en kan de arbeidsmarktscan gebruiken
  • De arbeidsmarktscan is een tool die uw kansen op de arbeidsmarkt berekent voor de komende 5 jaar. Die kansen worden uitgedrukt in een cijfer tussen 0 en 100. Zit uw score tussen de 70 en 100? Dan kunt u deze scan gebruiken bij uw hypotheekaanvraag.

Een hypotheek aanvragen als zzp-er of ondernemer is vaak complex. U bent daarom bij Hoogheuvel Advies aan het goede adres! Onderstaande checklist geeft al aan dat het een uitdaging is, maar met deze checklist gaat u goed voorbereid het adviesgesprek in! 

Bij het doornemen van alle van belang zijnde gegevens zal al snel duidelijk worden wat uw mogelijkheden zijn!

Zorg in ieder geval voor de volgende documenten:

 • Jaarrekeningen van de afgelopen drie jaar
 • Aangifte inkomstenbelasting van de afgelopen drie jaar
 • Bent u minder dan drie jaar actief als zzp-er? Neem dan ook andere inkomensbewijzen, zoals jaaropgaven en loonstroken mee
 • Overzicht van opgebouwde pensioenrechten (zie www.mijnpensioenoverzicht.nl)
 • Recente bankafschriften en spaarrekening(en) of beleggingsrekeningen(en)
 • Inschrijvingsbewijs Kamer van Koophandel
 • Diploma, getuigschrift, businessplan of andere documenten waaruit uw capaciteiten blijken
 • Kosten van levensonderhoud/ overzicht van uw maandelijkse vaste lasten

Als het voor u van toepassing is, zorg dan ook voor de volgende documenten:

 • Overzicht van andere bronnen van inkomsten (uitkering, huurinkomsten)
 • Overzicht van schulden en andere verplichtingen (bijv. alimentatie)

Voor uw eigen overzicht zijn de onderstaande documenten handig:

 • Omzet- en winstscenario’s voor de komende vijf jaar (best, normal en worst case)
 • Overzicht van zakelijke kosten (huisvesting, bedrijfsauto, apparatuur, ander bedrijfsmaterieel, investeringen en afschrijvingen, kantoorkosten etc.)
 • Overzicht van de kosten voor verzekeringen (arbeidsongeschiktheid, aansprakelijkheid)

Als u straks met pensioen gaat, wilt u natuurlijk van uw oude dag genieten. Daarom is het belangrijk om vooraf te weten of uw huidige financiële situatie aansluit op uw wensen voor de toekomst. 

Goed geregeld met pensioen gaan

Voordat u met pensioen gaat, doet u er goed aan uw financiële plaatje in kaart te brengen. Bijvoorbeeld of u inkomen straks nog voldoende is om de hypotheeklasten te betalen. En past uw huidige hypotheekvorm nog wel zo goed? Hoogheuvel Advies kan u hier mee helpen.

Hoeveel pensioen krijgt u?

Als u met pensioen gaat, krijgt u geld van de overheid (AOW). Dit is een basis pensioen op grond van een automatische volksverzekering.

Op mijnpensioenoverzicht.nl ziet u, naast uw AOW, hoeveel en waar u pensioen heeft opgebouwd. Ook ziet u wat uw nabestaanden krijgen als u komt te overlijden.

Van uw werkgever krijgt u uw opgebouwde pensioen, waarvoor u tijdens uw loopbaan premies heeft betaald. Als u pensioen ontoereikend blijkt, kunt u dit zelf aanvullen. Werkt u als ZZP’er of ondernemer? Ook dan is het belangrijk te kijken hoe u met een ZZP pensioenregeling of lijfrenteverzekering spaart voor uw oude dag.

Pensioen aanvullen met de overwaarde van uw huis

Als uw hypotheekschuld lager is dan de waarde van uw huis, heeft u overwaarde. Door uw hypotheek te verhogen, kunt u de overwaarde opnemen. Om bijvoorbeeld eerder te kunnen stoppen met werken. Of uw pensioen mee aan te vullen. Bij het verhogen van uw hypotheek kunt u te maken krijgen met extra kosten. Zoals advies- en bemiddelingskosten en soms ook taxatiekosten.

Kleiner wonen na pensioen

Uw huidige woning verkopen en dan een nieuw kleiner huis kopen. Senioren met deze verhuiswens hebben vaak moeite om een hypotheek te krijgen. Maak een afspraak met ons kantoor over de mogelijkheden voor hypotheek en pensioen als u een volgend huis wilt kopen.

Vraag advies wanneer u uw pensioen wilt aanvullen

Hoe u het beste uw pensioen kunt aanvullen, kunt u ook met Hoogheuvel Advies bespreken. Zo komt u niet voor verrassingen te staan als u met pensioen gaat.

Doordat u werkloos of arbeidsongeschikt bent heeft u (tijdelijk) een lager inkomen dan voorheen. Hierdoor kan het zijn dat u moeite heeft om uw vaste lasten te betalen, waaronder de hypotheek.

Mogelijke gevolgen hypotheek

Bij Hoogheuvel Advies vinden we dat we er voor u moeten zijn. Ook als het even tegenzit. Als u in financiële moeilijkheden dreigt te raken en mogelijk de hypotheek niet meer kan betalen. En even wat financiële ruimte nodig hebt. Wij kunnen u dan verwijzen naar hulporganisaties als:

 

 

Deze professionele organisaties helpen u om uw financiën weer zo goed mogelijk op orde te krijgen. Zo kunt u zo mogelijk uw schulden beperken. 

De Jobcoach kan u helpen om uw kansen op de arbeidsmarkt te vergoten. U wordt drie maanden intensief door een coach begeleid bij het zoeken naar werk. U ontdekt waar uw talenten liggen, volgt workshops en krijgt intensieve sollicitatietrainingen.

Hier leest u wat de voordelen én nadelen zijn bij het kopen of huren van een huis. Het ligt er maar net aan wat u belangrijk vindt. Er zijn financiële en persoonlijke argumenten voor het kopen of juist huren van een huis. 

De voordelen van kopen

Een koophuis is van u. Dat het van u is, betekent dat u het ook kunt aanpassen naar uw eigen smaak. Het interieur, de tuin, een nieuwe keuken. Het kan allemaal. Uw voordelen:

 • Als er niets verandert aan de rente, zijn uw maandlasten stabiel.
 • Door de lage rente, bent u op dit moment op langere termijn goedkoper uit met kopen.
 • Het is een investering, want door af te lossen bouwt u vermogen op.
 • U kunt het huis aanpassen naar uw eigen smaak.

Een keerzijde aan het kopen van een huis

Er zitten natuurlijk ook mindere kanten aan het kopen van een huis. Als er iets kapot gaat of vies wordt, lost u dit ook zelf op. Elke investering is een risico, zo ook een huis. De rente kan namelijk onverwachts dalen of stijgen en daarmee ook uw woonlasten. Dit zijn de nadelen:

 • Het huis kan minder waard worden, u maakt dan verlies op uw investering 
 • U zit vast aan het huis, verhuizen wordt minder makkelijk
 • Het onderhoud aan uw woning is uw eigen verantwoordelijkheid

De voordelen van huren

Een huurhuis is flexibel. Wilt u de mogelijkheid hebben om snel en gemakkelijk te verhuizen, omdat u misschien een nieuwe baan krijgt? Of bent u nog niet klaar om in een vast huis te investeren? Dan kan huren een goede optie zijn. De voordelen:

 • Het (grote) onderhoud komt niet voor uw rekening. Dat regelt de huisbaas.
 • U heeft recht op huurbescherming volgens de wet. Hierdoor kunt u niet zomaar uit uw huis worden gezet.
 • U bent vrij om te gaan en staan waar u wilt. Een huurcontract kunt u vaak op korte termijn opzeggen.

De nadelen van een huurhuis

Een huis dat u huurt, is niet van u. Hierdoor heeft u minder vrijheid in het aanpassen van het huis. Een grote verbouwing zal er (zonder overleg met de eigenaar) niet in zitten. Nadelen:

 • Een jaarlijkse huurverhoging
 • Voor alles wat u aan het huis wilt veranderen heeft u toestemming nodig
 • Huren is geld weggooien, kopen is uw geld investeren
 • U bouwt geen kapitaal op

Al met al is het financiële plaatje bij huren niet helemaal voordelig. De kosten van het huren zijn ‘weggegooid geld’, want het geld gaat naar de eigenaar of huisbaas. Een investering opbouwen zit er voor veel huurders niet in.

Kopen of huren?

De afweging tussen kopen of huren hangt dus af van uw wensen en behoeften, maar ook van uw portemonnee. Bent u nog niet toe aan een investering? Dan kan het huren van een huis voor u prettiger zijn. Maar heeft u behoefte aan stabiliteit qua maandlasten en wilt u uw geld ergens in stoppen in plaats van weggeven? Dan kan kopen wat voor u zijn. Bent u op zoek naar een koophuis? Of heeft u al een mooi huis op het oog? Maak dan eens een afspraak met Hoogheuvel Advies.

Heeft u spaargeld over of bijvoorbeeld een erfenis of schenking ontvangen? Dan kunt u extra aflossen op uw hypotheek. Eenmalig een groot bedrag of een aantal kleinere aflossingen over een bepaalde periode. Bedenk van tevoren goed of u het geld echt kunt missen, ook met het oog op de toekomst.

 • We zetten de gevolgen van extra aflossen op uw hypotheek en uw vaste lasten op een rij
 • We berekenen wat in uw geval de beste financiële oplossing is
 • We adviseren u over de voordeligste en veiligste manier van hypotheek aflossen

Boeterente of boetevrij

Als u extra aflost op uw hypotheek, kan het zijn dat u boeterente moet betalen. Gelukkig kunt u in veel gevallen jaarlijks een bepaald percentage boetevrij aflossen op uw hypotheek, meestal is dat tussen de tien en twintig procent van de hoofdsom. Uiteraard kunnen wij u vertellen welk bedrag u in uw situatie maximaal boetevrij kunt aflossen en onder welke voorwaarden.

Voordelen

 • Uw hypotheekschuld wordt lager. Hierdoor is de kans kleiner dat u een restschuld overhoudt wanneer u uw huis verkoopt.
 • Uw maandlasten dalen. Omdat uw hypotheekschuld krimpt, betaalt u maandelijks minder rente.
 • Als u een deel van uw vermogen gebruikt om extra af te lossen op uw hypotheek, betaalt u minder vermogensbelasting dan als dit vermogen op uw spaarrekening staat. 

Nadelen

 • Uw financiële buffer wordt kleiner. Los daarom ook nooit af met geld dat u mogelijk nog nodig heeft.
 • U verlaagt uw eigenwoningschuld. Daardoor kunt u bij de verkoop van uw huidige woning en de aankoop van een nieuwe woning te maken krijgen met de zogenaamde bijleenregeling. U moet de overwaarde van uw huis dan gebruiken om uw nieuwe woning te financieren, anders kunt u geen gebruik maken van hypotheekrenteaftrek.
 • U gaat voortaan minder rente betalen, maar u kunt ook minder rente aftrekken van uw belastbaar inkomen. Hierdoor betaalt u (mogelijk) meer inkomstenbelasting.

Extra aflossen spaarhypotheek

Extra aflossen op een spaarhypotheek is minder interessant dan extra aflossen bij overige hypotheekvormen. Bij een spaarhypotheek kan het storten van extra geld wel voordelig zijn. Heeft u een spaarhypotheek? Laat dan een en ander goed door ons doorrekenen!

Heeft u tijdens uw studie een studieschuld bij DUO opgebouwd, maar wilt u nu wel heel graag een huis kopen? Of heeft u op een andere manier een schuld opgebouwd? Goed nieuws: het is met een (studie)schuld nog steeds mogelijk om een hypotheek af te sluiten.

Hoeveel kan ik lenen met een (studie)schuld?

Om daar achter te komen houdt de hypotheekverstrekker rekening met het bedrag dat u maandelijks aflost en met de rente van uw schuld. In het geval van een studieschuld wordt ook nog gekeken of uw lening onder het oude of het nieuwe leenstelsel valt. Valt u in het oude stelsel, telt uw studieschuld voor 0,75% mee in uw maandelijkse lastenweging. In het nieuwe stelsel is dit percentage 0,45%. Op basis hiervan berekent de geldverstrekker hoeveel u per maand kunt betalen en dus hoeveel u in totaal mag lenen. Dit kan zomaar tienduizenden euro’s in uw totale hypotheekbedrag schelen. 

Moet ik mijn (studie)schuld melden?

Een studieschuld bij DUO staat niet bij het BKR geregistreerd en is bij de geldverstrekker dus niet bekend. Heeft u een studieschuld? Dan is het verplicht om dit melden. We raden u daarom aan om hier eerlijk over te zijn, omdat u dan zeker weet dat u een verantwoorde lening aangaat en u straks ook echt elke maand uw hypotheek kunt betalen.

Is het slim om mijn (studie)schuld eerst af te lossen?

Omdat de rentestand van uw studieschuld laag is, lijkt het misschien niet aantrekkelijk om deze in een keer af te lossen. Als u een huis wilt kopen, kan het toch verstandig zijn. Heeft u uw studieschuld gemeld bij uw hypotheekverstrekker? Dan kijken zij namelijk naar het totale bedrag van uw studieschuld, ook als u bijvoorbeeld al 90% hebt afgelost. Door het laatste stukje dan in een keer af te lossen, speelt u veel hypotheekruimte vrij.

Spannend, u krijgt een kind! Dat betekent dat uw leven er anders uit gaat zien. Het is dan verstandig om uw financiële situatie opnieuw te bekijken.

1. Wat kost een baby eigenlijk?

Als u een kind krijgt, bent u extra kosten kwijt. Niet alleen voor de aanschaf van babyspullen en het levensonderhoud van uw kind, ook voor de kinderopvang en het onderwijs. Het is handig een overzicht te maken van de verwachte kosten. Vergeet niet de kinderbijslag en eventueel andere toeslagen mee te rekenen!

2. Hebben we genoeg ruimte voor ons kind?

Daarnaast moet u nadenken over de babykamer. Heeft u hier genoeg ruimte voor? Of overweegt u om te verbouwen of zelfs te verhuizen?

3. Gaat een van u minder werken als de baby er straks is?

Vaak gaat een van beide ouders minder werken zodra de baby geboren is. Dat snappen we, u wilt natuurlijk zo veel mogelijk genieten van uw kind! Maar we vinden het wel belangrijk dat u goed nadenkt over de financiële gevolgen van minder werken. Kan dat bijvoorbeeld wel zomaar met uw lopende hypotheek? En wat als een van beiden onverwachts kom te overlijden? Kunt u of uw partner de maandelijkse lasten dan ook alleen betalen? 

Veel mensen met een hypotheek die al wat langer loopt, zijn daar niet tevreden mee. Dat is logisch, want de hypotheekrente stond tot een aantal jaren geleden veel hoger. Omdat de rentestand nog steeds erg laag is, kunt u uw hypotheek vaak goedkoper maken door hem over te sluiten. Ons kantoor bekijkt graag of u hier ook van kan profiteren.

Voordelig om hypotheek over te sluiten?

Voor veel huizenbezitters is het interessant om de (spaar)hypotheek over te sluiten. U sluit dan een nieuwe hypotheek af met betere voorwaarden dan uw huidige hypotheek. Hoogheuvel Advies helpt u graag om uw maandlasten te verlagen. Meestal is de besparing groter dan vooraf werd verwacht op basis van online berekeningen.

Hoeveel boeterente moet u betalen?

Als u uw hypotheek oversluit, moet u wel een boeterente betalen. Dat is de vergoeding die u als huiseigenaar betaalt aan uw hypotheekverstrekker voor misgelopen inkomsten. Hoe hoog die boete is, hangt af van verschillende factoren. Benieuwd hoeveel boeterente u moet betalen en of het in uw situatie slim is om uw hypotheek over te sluiten? Onze adviseurs adviseren u graag.

Uw hypotheek oversluiten?

Naast oversluiten kan ook rentemiddeling een goede zet zijn. Maak een afspraak, dan bespreken we de mogelijkheden.

In sommige situaties kan rentemiddeling een goed idee zijn:

 • direct profiteren van een lagere hypotheekrente.
 • precies weten wat u betaalt in de komende jaren.
 • als oversluiten geen optie is, bijvoorbeeld omdat uw inkomen lager is of de oversluitboete niet kunt of wilt betalen.
 • uw huis staat onder water.
 • u heeftt een (gedeeltelijke) aflossingsvrije hypotheek.
 • uw huidige hypotheekrente is hoger dan 4,0%.
 • de rentevaste periode loopt nog minimaal 24 maanden, liefst nog langer.
 • u bent niet van plan binnen nu en twee jaar te verhuizen.

Hoe werkt het?

Bij rentemiddeling zet u de hypotheekrente opnieuw vast, nog voordat uw huidige rente is afgelopen. Simpel gezegd neemt uw geldverstrekker de rente die u nu betaalt en middelt die met de actuele marktrente. De boete, die u bij oversluiten in één keer moet betalen, wordt uitgesmeerd over de nieuwe rentevaste periode.

U gaat direct minder betalen

Hoewel uw nieuwe rentetarief niet zó laag is als de huidige hypotheekrente, gaat u wel direct een lagere rente betalen. En dat merkt u direct in de maandlasten. De geldverstrekkers die rentemiddeling aanbieden, hebben trouwens allemaal een eigen manier van rekenen en eigen voorwaarden. Hoogheuvel Advies zoekt het voor u uit.

Wat kost rentemiddeling?

Houd wel rekening met kosten voor het regelen van rentemiddeling. Maar meestal zijn die lager dan het bedrag dat u gaat besparen. Schakelt u ons kantoor in? Van te voren krijg je een indicatie!

Wanneer is rentemiddelen niet zinvol?

 • de hypotheek is pas onlangs afgesloten
 • uw rente al lager is dan 4,0%
 • de rentevaste periode loopt binnen 2 jaar af
 • u heeft een volledige (bank-) spaarhypotheek

Als uw hypotheek hoger is dan de waarde van uw woning, dan is ook uw hypotheekrente hoger. U betaalt een renteopslag bovenop het basistarief, een soort van toeslag. De renteopslagen zijn verdeeld in risicoklassen.

Is uw huis meer waard geworden of heeft u al een aardig deel van uw hypotheek afbetaald? Dan zou u in aanmerking kunnen komen voor plaatsing in een lagere risicoklasse. En dan zijn de opslag en daarmee de hypotheekrente lager. 

Waarom renteopslag verlagen?

 • Lagere rente betekent lagere maandlasten.
 • De woning is in waarde gestegen.
 • U heeft al een groot deel van de hypotheek afgelost.

Hoe kan ik de renteopslag verlagen?

Elke geldverstrekker heeft eigen voorwaarden voor het verlagen van de renteopslag. Soms gaat het automatisch, meestal bij een extra aflossing op een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek. Maar dan weer niet als de woning- of WOZ-waarde is gestegen. U moet zelf een verzoek indienen of het wordt aan het einde van de rentevaste periode met u geregeld. En er zijn zelfs geldverstrekkers bij wie verlagen helemaal niet mogelijk is. Hoogheuvel Advies zoekt graag voor u uit hoe uw geldverstrekker werkt. Houdt in uw achterhoofd dat er om een taxatierapport of bewijs van WOZ-waarde gevraagd kan worden.

Wat kost het verlagen van de renteopslag?

Vrijwel alle geldverstrekkers passen de renteopslag gratis voor u aan. Maar als dat niet het geval is kunt u ons kantoor inschakelen. Van te voren krijgt u natuurlijk een goede indicatie van de kosten. En als wij een taxatierapport nodig hebben? Van de taxateur kunt u ook een rekening verwachten.

De maximale hypotheek is een indicatie van wat u ten hoogste kunt lenen op basis van uw inkomen (en van uw partner), en wat het maandbedrag wordt. Aan de resultaten kunnen geen rechten worden ontleend. Bent u al in het bezit van een huis en gaat u verhuizen? Dan raden wij aan om eerst een gratis oriëntatiegesprek in te plannen. U weet dan precies wat u maximaal kunt lenen.

Bij de aankoop van een woning moet u altijd eigen geld inbrengen. Deze rekentool houdt geen rekening met persoonlijke situaties zoals type inkomen, bestaande aflossingsverzekeringen, restschuld en overwerk. LET OP: het is mogelijk om extra te lenen voor de verduurzaming van de woning. 

 

Maak hier een afspraak