Hoogheuvel Advies
Klik om onze app te openen

Het meeverhuizen van je hypotheek

Donderdag 16 februari 2023

Veel mensen met een koopwoning hebben de afgelopen jaren geprofiteerd van de lage rente en deze ook voor een langere periode vast gezet. Mocht je nu toch een andere woning op het oog hebben en bang zijn dat je dan deze lage rente kwijt raakt. Dan kunnen we je gerust stellen. Onder voorwaarde is het mogelijk de rentecondities van je hypotheek mee te verhuizen naar een andere woning.  

De verhuisregeling 

De verhuisregeling, ook wel meeneemregeling genoemd, is een van de mogelijke voorwaarden binnen een hypotheek. De verhuisregeling houdt in dat je de hypotheekrente en de daaraan gekoppelde rentevaste periode meeneemt naar het volgende huis dat je gaat kopen.  

Per aanbieder verschillende regels  

De regels kunnen van bank tot bank verschillen en vaak moet je ruim van tevoren aangeven wat je plannen zijn. Verder behandelen banken het verhuizen van een hypotheek net zo als het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Dit betekent dat ze opnieuw naar je inkomen, je schulden en de marktwaarde van je (nieuwe) huis kijken. 

Aanvullende hypotheek 

Zo zijn er nog wel meer regeltjes. Als de verkoopprijs van je oude huis hoger is dan je nieuwe hypotheek, kun je je oude hypotheek waarschijnlijk niet helemaal meenemen. Heb je juist meer geld nodig? Dan zit je voor de aanvullende hypotheek vast aan je huidige geldverstrekker. 

Aflossingsvrije hypotheek 

Ook een aflossingsvrije hypotheek kun je meenemen naar een andere woning. Als je deze hebt afgesloten vóór 1 januari 2013 mag je de rente ervan bij je aangifte Inkomstenbelasting blijven aftrekken. Maar let op: als je verhuist, geldt dit voor maximaal 50% van de marktwaarde van de nieuwe woning. Het overige hypotheekbedrag moet je wel aflossen. 

Spaar- en beleggingshypotheken 

Deze twee hypotheekvormen kun je niet meer afsluiten. Maar als je er al één hebt, mag je die wel meeverhuizen. Je kunt ook besluiten om ’m op te heffen. Wat in financieel opzicht de beste keuze is, verschilt van situatie tot situatie. 

Je ziet, het meenemen van je hypotheek naar je nieuwe huis heeft nogal wat aandachtspunten. Wij kijken graag met je mee naar de mogelijkheden en hebben circa 30 geldverstrekkers als partners waarvoor wij bemiddelen. Neem gerust contact met ons op.  

Johan Pashouwers 

Financieel Adviseur 

0412-641165 

hypotheken@hoogheuveladvies.nl

Méér info? Maak hier gerust een afspraak!