Hoogheuvel AdviesKlik om onze app te openenOpenen

Blogs 2023

De pilot “Duurhuur”

Een aantal geldverstrekkers biedt klanten de mogelijkheid een hypotheek af te sluiten waarbij ze niet alleen naar het inkomen, maar ook naar het huurverleden kijken. Hierbij werken ze samen met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) en de Vereniging Eigen Huis. Deze vier hypotheekverstrekkers zitten in ons uitgebreide productenpakket. Dat betekent dat je bij Hoogheuvel Advies advies kunt inwinnen voor een hypotheek op basis van je inkomen én huurverleden. Ook als je zzp’er, flexwerker of ondernemer bent.

Komt u in aanmerking?

Natuurlijk zijn er wel een aantal regels om voor deze hypotheek in aanmerking te komen. Een aantal belangrijke vereisten zijn:

· Je moet al minimaal 36 maanden een woning huren.

· Je moet telkens tijdig de huur hebben betaald, dus met vaste regelmaat en zonder achterstanden. De betaalde huur mag ook niet ten koste gaan van het spaargeld of hebben geleid tot hogere schulden.

· Bij het bepalen van de maximale hypotheek wordt rekening gehouden met lasten voor het eigen woningbezit. Lasten die je nu als huurder niet hebt. Denk aan: onderhoud, verzekeringen en gemeentelijke belastingen. Als u nu voor € 1.000,- per maand huurt, betekent dat niet dat u ook een hypotheek met een maandlast van € 1.000,- kunt afsluiten.

· Het inkomen moet stabiel zijn geweest over de huurperiode.

Maatwerk hypotheek

Je kunt aan de gestelde voorwaarden voldoen, maar dat wil niet zeggen dat een hypotheek verantwoord is. Met een eigen woning krijg je te maken met kosten die je bij een huurwoning niet hebt. Denk aan kosten voor onderhoud, extra verzekeringen en gemeenteheffingen. Die moet je natuurlijk wel kunnen betalen. Of je een hypotheek kunt krijgen, is dus afhankelijk van jouw specifieke situatie. Dit betekent dat maatwerk hypotheekadvies noodzakelijk is.

Meer informatie

Wil je meer weten over deze pilot voor duurhuurders en ben je benieuwd of je in aanmerking komt voor een hypotheek voor duurhuurders ? Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden. Maak een afspraak. Het eerste gesprek is gratis.

 

Johan Pashouwers

Financieel Adviseur

0412-641165

hypotheken@hoogheuveladvies.nl

 

Veel mensen met een koopwoning hebben de afgelopen jaren geprofiteerd van de lage rente en deze ook voor een langere periode vast gezet. Mocht je nu toch een andere woning op het oog hebben en bang zijn dat je dan deze lage rente kwijt raakt. Dan kunnen we je gerust stellen. Onder voorwaarde is het mogelijk de rentecondities van je hypotheek mee te verhuizen naar een andere woning.  

De verhuisregeling 

De verhuisregeling, ook wel meeneemregeling genoemd, is een van de mogelijke voorwaarden binnen een hypotheek. De verhuisregeling houdt in dat je de hypotheekrente en de daaraan gekoppelde rentevaste periode meeneemt naar het volgende huis dat je gaat kopen.  

Per aanbieder verschillende regels  

De regels kunnen van bank tot bank verschillen en vaak moet je ruim van tevoren aangeven wat je plannen zijn. Verder behandelen banken het verhuizen van een hypotheek net zo als het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Dit betekent dat ze opnieuw naar je inkomen, je schulden en de marktwaarde van je (nieuwe) huis kijken. 

Aanvullende hypotheek 

Zo zijn er nog wel meer regeltjes. Als de verkoopprijs van je oude huis hoger is dan je nieuwe hypotheek, kun je je oude hypotheek waarschijnlijk niet helemaal meenemen. Heb je juist meer geld nodig? Dan zit je voor de aanvullende hypotheek vast aan je huidige geldverstrekker. 

Aflossingsvrije hypotheek 

Ook een aflossingsvrije hypotheek kun je meenemen naar een andere woning. Als je deze hebt afgesloten vóór 1 januari 2013 mag je de rente ervan bij je aangifte Inkomstenbelasting blijven aftrekken. Maar let op: als je verhuist, geldt dit voor maximaal 50% van de marktwaarde van de nieuwe woning. Het overige hypotheekbedrag moet je wel aflossen. 

Spaar- en beleggingshypotheken 

Deze twee hypotheekvormen kun je niet meer afsluiten. Maar als je er al één hebt, mag je die wel meeverhuizen. Je kunt ook besluiten om ’m op te heffen. Wat in financieel opzicht de beste keuze is, verschilt van situatie tot situatie. 

Je ziet, het meenemen van je hypotheek naar je nieuwe huis heeft nogal wat aandachtspunten. Wij kijken graag met je mee naar de mogelijkheden en hebben circa 30 geldverstrekkers als partners waarvoor wij bemiddelen. Neem gerust contact met ons op.  

Johan Pashouwers 

Financieel Adviseur 

0412-641165 

hypotheken@hoogheuveladvies.nl

 

Méér info? Maak hier gerust een afspraak!